Gävle älskar potatisgratäng

Det är svårt att utse någon stad i Sverige till potatisgratängens huvudstad, men om man skulle försöka är det mycket möjligt att Gävle skulle vinna. Detta fastän Jonas Alströmer, som introducerade potatisen i Sverige, kom från Borås.

En sökning på google ger 136 000 träffar på frasen Gävle potatisgratäng. Många av restaurangerna har gratängen på menyn. Det finns flera anledningar till detta. Den första är att det är lätt att variera potatisgratängen på olika sätt. Det finns till att börja med flera olika, kända varianter.

Potatisgratäng

Variationer

Gratin dauphinois serverades första gången 1788 i den franska staden Gap. Den görs av tunt skivade, råa potatisar som tillagas tillsammans med grädde, smör och vitlök under lång tid och på hög värme. I vissa recept tillsätts också ost och ägg.

Den mest kända varianten av potatisgratäng i Sverige är Janssons frestelse, som framför allt serveras till jul. Den innehåller förutom potatis – som ofta skärs i stavar – lök, ansjovis och grädde. Denna rätt är extra populär på julbord i Dalarna. Ursprungligen är det dock inte en julrätt utan en rätt för vickning på småtimmarna, som senare hamnade på smörgåsbordet och därefter på julbordet. Vilken Jansson som gett rätten dess namn är dock omstritt. Det kan vara så att namnet ursprungligen kommer från en film från 1928, med Edvin Adolphsson i huvudrollen.

Även Janssons frestelse finns i flera varianter. En Jansson med köttfärs istället för ansjovis kallas Karlssons frestelse, och en vegetarisk Jansson med kapris kallas för Hanssons eller Svenssons frestelse.

Man kan också variera en potatisgratäng på andra sätt: genom att använda grädde eller crème fraiche istället för mjölk, genom att använda olika typer av ost eller olika sorters potatis. En potatisgratäng gjord på blå kongo och västerbottensost blir något helt annat än en gratäng på asterixpotatis och gruyère. Man kan också variera gratängen genom att koka potatisen först, eller blanda olika sorters potatis i samma gratäng.

För det mesta innehåller potatisgratänger inte kött, även om Hanssons frestelse är ett undantag. Istället brukar de serveras tillsammans med kött av något slag, exempelvis rostbiff. Ytterligare en variant som innehåller kött är baeckeoffe, från gränstrakterna mellan Frankrike och Tyskland. Den innehåller förutom potatis och någon form av kött även vitt vin och enbär.