City-fest med catering

Att ställa till med fest är både kul och jobbigt. Varför inte låta någon annan sköta maten? Det kan vara en god idé oavsett om det rör sig om ett jättekalas eller bara en liten tillställning för två.

Catering är sitt moderna namn till trots en företeelse som har långa anor i Sverige. Förr i tiden kallades yrkesrollen kalaskokerska (!) och var en autonom arbetare som lagade mat till fest och gamman. Det var ofta en kvinna som var känd i trakten för sin matlagning, och som anlitades både för att göra menyn, ansvara för matinköpen och ibland även tillhandahålla serveringspersonal. Kända exempel på slika entrepenörer omfattar Cajsa Warg (”Man tager vad man haver”-Cajsa), Anna-Maria Zetterstrand (verksam på 17- och 1800-talen) samt Hanna Lindmark, den första verkliga cateraren i Sverige. Hon grundade även Margaretaskolorna, en typ av hushållsskolor som hade sin storhetstid i början av 1900-talet, och sålde och arrangerade färdiglagad mat. Då kunde en festmåltid dock bestå av sillaladåb och korngryn i vattlöpe. Idag är maten godare än så.

God mat för dig som festar idag

Den som surfar in på http://www.dincatering.com hittar ett brett utbud av mat för vardag och fest, och kan välja och vraka från en lång och späckad meny.

 

  • Påskbuffé. Äts med fördel vid påsk. Vad sägs om matjessill med gräddfil, forellrom, krasse och rödlök? Eller ägghalva med skaldjursröra?
  • Afternoon tea, istället för en vanlig fika. Marmelad, scones, snittar och så något sött förstås. Kanske chokladfondants eller mini-macarons?
  • Vegetarisk buffé för den som värnar om hälsan, miljön och den globala välfärden.                     Tofuspett, lasagne på rödbeta och chili med tre sorters bönor.
  • Bröllopsmeny – ett typiskt tillfälle för catering. Finns i tre utföranden, samtliga med förrätt, varmrätt och dessert. Entrecote eller oxfilé? Bara att välja.
  • After work i Gbg; den fetaste cateringmenyn av dem alla. På menyn hittar du klassiker som Glenns kycklingvingar med bbq-sås, Glenns gröna chilioliver och Masthuggarbrödernas kycklingspett!

Catering utgör alltså det smaskiga och perfekta alternativet oberoende av faktorer som middagsgäster, tid på dygnet, miljö, etc. Och du behöver inte ens tänka på disken. Som värd eller festdeltagare är det bara att luta sig tillbaka, mingla och stoppa tallriken full av kycklingvingar. Skål!

http://www.dreamstime.com/-image13641112