Cirkuseleverna imponerar

En sak som Gävle är mindre känt för är sitt cirkusgymnasium, som funnits i 24 år och som därmed är Nordens äldsta cirkusutbildning på gymnasienivå. Skolan har sedan 1994 riksintag, vilket innebär att eleverna kommer från hela Sverige. Här får framtidens cirkusartister sin utbildning, och många av de som är mest kända idag inom cirkusvärlden har gjort sina första uppträdanden på någon av cirkusgymnasiets shower. Skolan är högskoleförberedande, och många av eleverna väljer att studera vidare för att bli lindansare, trapetskonstnärer eller varför inte stuntmän? Det händer även att eleverna väljer att studera till något helt annat, som ekonom, läkare eller ingenjör. Skolan ger behörighet även för detta.

Gävle vs. Stockholm

Men det som Gävleborna uppskattar mest med cirkusgymnasiet är de årliga julshowerna. Så här skrev Arbetarbladet om den senaste:

När clownen strax innan pausen utlovade ett maffigt, stort nummer undrade en pojke om det skulle komma ut en pansarvagn. Ingen pansarvagn kom, men däremot bjöds publiken på ett än mer imponerande nummer av Kim, som visade på prov på vighet då hon gick ner i split och spagat, hängandes upp och ner i ett fiskenät.

I Stockholm kan man besöka en fet julshow i Globen och se etablerade artister som Charlotte Perrelli. I Gävle kan man istället se morgondagens stjärnor, till ett mer överkomligt pris. Och även om Cirkusgymnasiets julshow är populär så säljer den inte slut lika snabbt som julshowerna i den kungliga hufvudstaden. Det har ändå sina fördelar att bo i Gävle, även när solen inte skiner och bocken redan hunnit eldas upp.